Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-09@07:39:03 GMT

حقوق فوتبال؛ یک تخصص انکارناپذیر

تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۰۳۲۳۷

حقوق فوتبال؛ یک تخصص انکارناپذیر

تلاقی چند عامل محبوبیت فوتبال، ماهیت بین المللی این ورزش و گردش مالی چشمگیر در فوتبال باعث رشد مسایل و اختلافات حقوقی در فوتبال و نیز رشد بازار خدمات حقوقی تخصصی در صنعت فوتبال گردیده است. شاهد این مدعی تعداد روزافزون پرونده های فوتبالی است، به طوریکه از سال ۲۰۰۲ به این سو تقریبا نیمی از کل دعاوی مطروحه نزد دیوان بین المللی داوری ورزش (CAS) مربوط به فوتبال بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری از دعاوی پیش از آن که به CAS (به عنوان مرجع استیناف نهایی) برسند توسط فیفا، کنفدراسیون ها یا فدراسیون های ملی رسیدگی شده اند.

تجربه نشان داده است تصمیمات نهادهای رسیدگی کننده فیفا از جمله اتاق حل اختلاف و کمیته وضعیت فیفا عمدتا (نه همگی) پس از رسیدگی مجدد در CAS ، مورد تایید قرار گرفته اند، لیکن این تصمیمات زمانی که در فدراسیون های ملی اتخاذ می شوند به دلایل متعدد از جمله عدم آشنایی کافی این نهادهای ورزشی ملی با مقررات بین المللی و رویه قضایی فیفا و CAS و قوانین سوئیس، سرنوشت دیگری می یابند و عمدتا (به طور کلی یا جزئی) نقض می شوند. در میان دعاوی مطروحه در فیفا نیز نیمی از آن ها راجع به اختلاف میان بازیکنان و باشگاه ها در رابطه با قراردادهای استخدامی و نقل و انتقالات، یا همان اختلافات قراردادی هستند. در این بین، مسایل مختلفی که عمده ترین آن ها را موضوع فسخ غیرموجه (termination without just cause) و عدم پرداخت دستمزد قراردادی تشکیل می دهد از متداول ترین موضوعات اختلاف میان بازیکنان (مربیان) و باشگاه ها می باشند. در ایران نیز بسیاری از باشگاه ها بدون توجه به مفاد خاص هر قرارداد و توجه به اصول حقوق فوتبال مبادرت به انعقاد قراردادها می نمایند و متعاقبا مشکلات ناشی از فسخ گریبانگیر آن ها می شود.

این موضوع بخصوص در قراردادهای دارای بعد بین المللی که یک طرف آن را بازیکن یا مربی خارجی تشکیل می دهد می توان مشاهده نمود. نگارنده به عنوان عضو سابق کمیته وضعیت فدراسیون فوتبال ایران در رسیدگی به بسیاری از پرونده های اختلافات قراردادی این موضوع را ملاحظه نموده است که برخی از باشگاه ها از قراردادهای فرم استفاده می نمایند که متن یکسانی داشته و در باشگاه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند و همین قراردادهای فرم محض نیز تنها با تغییر اسامی طرفین و بدون تغییر دیگری به یک قرارداد استخدامی تبدیل می شوند که معضلات بعدی آن می تواند در هنگام بروز اختلاف و شکایت خود برجسته شود. به طور نمونه تاکید قرارداد بر این که بازیکن، آماتور می باشد قابل پذیرش نیست و در این خصوص می بایست معیار تصریح شده در مقررات نقل و انتقالات فدراسیون ایران (در رسیدگی به پرونده های داخلی) مد نظر قرار گیرد که بر اساس آن بازیکن حرفه ای بازیکنی است که اولاً دارای قرارداد کتبی با باشگاه باشد و ثانیاً درآمدی که بابت فعالیت فوتبالی اش به او اختصاص می یابد بیش از هزینه هایی که متقبل می شود باشد و بازیکن آماتور بازیکنی است که دارای قرارداد کتبی بوده لکن درآمد وی کمتر از هزینه های جاری زندگی او باشد. در یکی دیگر از پرونده ها، باشگاهی در یک قرارداد با مبلغ دستمزد آماتوری، با تصریح بر این که بازیکن نمی تواند بدون اجازه باشگاه قراردادش را فسخ نماید از بازیکن به دلیل فسخ غیر موجه شکایت نمود که این ادعا مردود تشخیص داده شد، چرا که بازیکنان آماتور مشمول الزامات مقررات نقل و انتقالات و تعیین وضعیت بازیکنان نیستند و به طور کلی از حق فسخ برخوردارند.

با این حال، حقوق فوتبال منحصر به دعاوی نیست. بیشتر کار حقوقدانان فوتبالی عبارتست از مشاوره و یا تدوین قراردادها منطبق با مقررات داخلی و بین المللی و رویه قضایی. نیاز به مساعدت حقوقی در حوزه ی غیر ترافعی، با توجه به تجاری شدن فوتبال و صرف هزینه ها و عواید روز افزون این رشته، افزایش قابل توجهی داشته است. امروزه اغلب باشگاه های مطرح جهان، مشاورین حقوقی تمام وقت استخدام نموده و بسیاری از باشگاه های بزرگ جهان تیم کاملی از حقوقدانان تمام وقت (in-house legal adviser) دارند که در موضوعات مختلف از الزامات حقوقی تا قراردادهای استخدامی و نقل و انتقالات بازیکنان به آن ها مشاوره می دهند. این حقوقدانان نه لزوما از میان وکلای عادی، بلکه متخصصینی می باشند که یا در زمینه حقوق ورزش دارای تحصیلات آکادمیک بوده و یا دستکم در دعاوی تخصصی مربوطه در سطوح داخلی و بین المللی سوابق درخشانی دارند.

لذا، اعتقاد بر این است که امروزه با یک شاخه کاملا تخصصی از حقوق به نام "حقوق فوتبال" مواجهیم که برخی از شاخص های اصلی آن وجود مقررات خاص مانند مقررات نقل و انتقالات و تعیین وضعیت، و وجود محاکم تخصصی مانند اتاق حل اختلاف فیفا و دیوان داوری ورزش و بالاخره تعداد روزافزون متخصصین و علاقه مندان فعال در این حوزه است. حقوق فوتبال نیز در بطن خود طیف گسترده ای از موضوعات مانند قراردادهای استخدامی، مسایل انضباطی و اخلاقی، دوپینگ، حقوق بشر، حقوق رقابت و غیره را شامل می گردد که هر کدام تاکنون موضوع تصمیمات و آراء متعدد بین المللی قرار گرفته اند. با این حال، تاکید می گردد بیشترین دعاوی و اختلافات در حوزه فوتبال در زمینه ی نقل و انقالات و قراردادهای استخدامی فوتبال رخ می دهد. بنابراین، با قاطعیت می توان گفت نیاز عملی به درک تخصصی از مسایل حقوقی مختص فوتبال (از دیدگاه تخصصی و نه دیدگاه عام حقوقی) قطعا وجود دارد و فدراسیون ها، باشگاه ها، بازیکنان، مربیان و سایر ذینفعان نیاز به مشورت و نمایندگی حقوقدانانی دارند که درک عمیقی از حقوق فوتبال داشته باشند.

*مهرداد محمدی-مشاور حقوقی

۲۵۴ ۲۵۱

کد خبر 1635624

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: فدراسیون فوتبال فیفا قراردادهای استخدامی نقل و انتقالات حقوق فوتبال فدراسیون ها بین المللی پرونده ها باشگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۰۳۲۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح پیش نویس ۵ قطعنامه در زمینه‌ همکاری صلیب سرخ و هلال احمر

به گزارش خبرگزاری مهر، در نشست دو روزه مقدماتی سی و چهارمین کنفرانس بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر، معاون امور بین الملل و حقوق بشردوستانه جمعیت هلال احمر نظرات و پیشنهادات خود را درباره طرح پیش نویس اولیه ۵ قطعنامه در زمینه‌های مختلف کاری نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر، مطرح کرد.

راضیه عالیشوندی معاون امور بین‌الملل و حقوق بشردوستانه و جبار اصلانی مدیر کل اصول، قوانین و حقوق بین‌الملل بشردوستانه جمعیت هلال احمر که به عنوان نمایندگان جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در این نشست شرکت کردند نظرات خود را در رابطه با متن قطعنامه‌های یاد شده به شرح ذیل ارائه کردند:

در خصوص قطعنامه "به سوی فرهنگ جهانی رعایت و احترام به حقوق بین‌الملل بشردوستانه" نمایندگان جمعیت بر نقش و جایگاه مهم کمیته‌های ملی حقوق بشردوستانه و دیگر نهادهای مشابه طبقِ سندهای تأسیس آنها در کشورهای مختلف، به ویژه نقش آنها در آموزش و ترویج حقوق بشردوستانه در میان نظامیان و غیرنظامیان طی دهه‌های گذشته و همچنین نقش مؤثر این کمیته‌ها در زمینه‌سازی برای رعایت و اجرای حقوق بین‌الملل بشردوستانه و ارائه‌ی راهنمایی و مشاوره‌ی تخصصی به مقام‌های نظامی و غیرنظامی درباره‌ی حقوق بین‌الملل بشردوستانه تاکید کرده و پیشنهاد کردند تا دولت‌ها در راستای رعایت و پیروی از حقوق بشردوستانه تلاش‌ها و اقدام‌های خود برای مقابله با «بی‌کیفرمانی» بیافزایند و همکاری‌های خود با دیوان کیفری بین‌المللی و سایر اعضای جامعه‌ی بین‌المللی به منظور در پیش گرفتن اقدام‌هایی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی افزایش دهند.

در خصوص قطعنامه "حفاظت از غیرنظامیان و سایر افراد و اشیا محافظت شده در برابر عملیات سایبری و اطلاعاتی در زمان جنگ درگیری مسلحانه" نمایندگان جمعیت بر ابهام و پیچیدگی عملیات سایبری تاکید کرده و خواستار تشکیل گروه مرجعی در سطح نهضت شدند تا جوانب مختلف و بغرنج این موضوع بیشتر مطالعه و بررسی شود و نهایتاً پیشنهاد تهیه یک دستورالعمل در این رابطه را توسط گروه مرجع یاد شده مطرح کردند.

در خصوص قطعنامه "تقویت مدیریت خطر سوانح از طریق قوانین، سیاست‌ها و طرح‌های جامع سوانح" جمعیت پیشنهاد کرد تا موضوع دیپلماسی بشردوستانه و مدافعه گری برای پاسخگویی به اثرات ناشی از تغییرات آب و هوایی از جمله از طریق شبکه سازی و توسعه مشارکت‌های داخلی، اخذ ایده‌های خلاقانه و ابتکاری و توسعه همکاری‌های جمعیت‌های ملی برای پروژه‌های مشترک بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد و در این راستا جمعیت‌های ملی باید تجربیات و اقدامات عملیاتی و مؤثر خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و فدراسیون بین‌المللی هم باید نقش حمایتی و ترویجی خود را در این راستا، بیش از پیش تقویت کنند.

در ارتباط با قطعنامه "توانمندسازی رهبری محلی، ظرفیت و ارائه اقدامات بشردوستانه مبتنی بر اصول" نمایندگان جمعیت به اجرای طرح نوآورانه خانه‌های هلال در سراسر کشور و به ویژه مناطق دورافتاده اشاره کردند و اعلام کردند که این طرح توانسته است با مشارکت دادن جوامع محلی، تاب‌آوری آنها را در برابر سوانح و بحران‌ها افزایش دهد. این طرح ضمن تقویت روحیه مدافعه گری در زمان ثبات و غیر بحران و همچنین در مواقع بحران، توانسته است فرهنگ داوطلبی را ارتقا داده و به ترویج فرهنگ صلح و نوع دوستی از طریق برنامه‌های فرهنگی و آموزشی، ارتقا آگاهی‌های عمومی‌پیرامون ارزش‌های بشردوستانه، تأمین و تضمین سلامت و ایمنی افراد جامعه، نقش پذیری اجتماعی جوانان و داوطلبان و انعطاف پذیری و افزایش تاب‌آوری جوامع محلی کمک نماید. همچنین جمعیت هلال احمر ایران آمادگی دارد تا این تجربه موفق را با سایر جمعیت‌های ملی به اشتراک بگذارد.

درباره قطعنامه " حفاظت از مردم در برابر تأثیرات بشردوستانه ناشی از رخدادهای شدید آب و هوایی و اقلیمی: همکاری برای تقویت اقدامات پیش بینانه"، نمایندگان جمعیت نخست، به اهم اقدامات جمعیت هلال احمر ایران برای پیشگیری و پاسخ به آثار ناشی از تغییرات اقلیمی‌با ایجاد و تأسیس مرکز تغییرات اقلیمی تحت نظارت مستقیم رئیس جمعیت نسبت به آموزش همگانی و اطلاع رسانی برای عموم مردم اشاره کردند و پیشنهاد کردند که قطعنامه حاضر می‌تواند جمعیت‌های ملی را نسبت به ایجاد مرکز تغییرات اقلیمی‌به منظور افزایش تاب‌آوری جوامع محلی، ترغیب کند.

دوم، با توجه به اینکه در بخش مقدماتی قطعنامه به نقش پیشرو جمعیت‌های ملی در توسعه و اجرای برنامه‌های مربوط به اقدامات پیش بینانه و کاهش آلام بشری و خسارات جوامع آسیب دیده با حمایت فنی، تخصصی و پشتیبانی فدراسیون بین‌المللی و کمیته بین‌المللی صلیب سرخ اشاره کرده است، بنابراین، در این خصوص لازم است که برای کشورهایی که به صورت یکجانبه تحت تحریم هستند، چاره اندیشی شود.

از این رو، جمعیت هلال احمر ایران پیشنهاد می‌کند که در متن قطعنامه موضوع مذکور مورد توجه جدی قرار بگیرد تا از این طریق جمعیت‌های ملی در انجام فعالیت‌های بشردوستانه خود در این زمینه دچار محدودیت نشده و مستثنی از تحریم‌های یک جانبه تحمیل شده باشند.

لازم به ذکر است در خاتمه نشست مذکور، خانم "مرسده بابه"، رئیس کمیسیون دائمی نهضت بین‌المللی، از مشارکت فعال و ارائه پیشنهادات جمعیت هلال احمر ایران درباره قطعنامه‌های ۵ گانه کنفرانس بین‌المللی قدردانی و تشکر کردند. شایان ذکر است، نمایندگان جمعیت به فراخور موضوع قطعنامه‌ها تجربیات، توانمندی‌ها و طرح‌های مختلف جمعیت از جمله تشکیل مرکز تغییرات اقلیمی، طرح خانه‌های هلال احمر، تشکیل تیم‌های باور و.... را مورد اشاره قرار دادند.

کد خبر 6100564

دیگر خبرها

  • قضاوت حقوقی با هوش مصنوعی؛ خیلی دور، خیلی نزدیک!
  • طرح پیش نویس ۵ قطعنامه در زمینه‌ همکاری صلیب سرخ و هلال احمر
  • شناسایی قوانین مزاحم حوزه کسب و کار در دستورکار است
  • شناسایی بخش هایی از قوانین مزاحم کسب و کار
  • بخش‌هایی از قوانین مزاحم کسب‌ و کار شناسایی شده است
  • آغاز دادگاه حقوقی بین‌المللی بیماران تالاسمی
  • ابهام در مورد شرکت چینی تامین کننده VAR/ تخصص در بیلیارد و تنیس!
  • رده‌بندی گران‌ترین قراردادهای تاریخ با ورزشکاران
  • تشکیل پرونده قضایی برای سریال افعی تهران
  • سی و چهارمین کنفرانس بین‌المللی صلیب سرخ و هلال‌احمر آغاز شد